Нововъведения за животни ще има на автомагистрала „Струма“ - надлез за мечки и ограда, специално направена да не копаят зайци, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Той присъства на отварянето на офертите за обществената поръчка за строител на лот 1 на автомагистрала „Струма” от Долна Диканя до Дупница и се похвали с рекорден брой кандидати. Плевнелиев обясни, че според пълния анализ автомагистрала „Струма” ще струва 1,088 милиарда евро.

Новото и интересно е, че при строителството на аутобана ще се направи надлез за мечки и ограда за зайци по трасето, както е в Гърция, обясни Плевнелиев. Предвиден е мост за мечките, защото не се чувстват комфортно в тунели, обясни министърът.

Той е разбрал за съоръжението на ГКПП „Илинден“. „Десет години правихме тунел за мечки, направиха им тунел за 50-60 млн. евро, те не влязоха в него“, коментира Плевнелиев. По думите му „за десет години трендът се е променил, мечките не искат да ходят в тунели, а ще им правим надлез“.

Той ще мине и над съществуващия път, ще бъде със специални храсти, бабуни и това е част от проекта, каза министърът. Плевнелиев допълни, че част от проекта е и така наречената „заешка ограда“ по цялата магистрала. Оказва се, че за разлика от оградите, които до сега са правени, основата на тази на „Струма“ трябва да бъде с бетон, защото зайците копаят оградите и да минават под тях.

Рекорден брой кандидати – 19, подадоха оферти за строителството на лот 1 от автомагистрала „Струма” от Долна Диканя до Дупница. "Това не се е случвало досега”, коментира още министърът при отварянето на предложенията в агенция „Пътна инфраструктура”. Автомагистрала „Струма” ще струва 1,088 милиарда лева според анализите.

Съкратен е срокът за работа на комисията за избор на изпълнител. Вместо два месеца тя ще трябва да вземе решението за 30 дни. След това ще бъдат отворени ценовите оферти на допуснатите участници. Според Плевнелиев, ако няма обжалвания, графикът предвижда най-късно в началото на септември да бъде направена първа копка. Плановете на кабинета са цялата магистрала „Струма” да е готова през 2015 година.