Ще има 13 заплата в съдебната система, но не под формата на премии, а на награди, пише "Правен свят". Висшият съдебен съвет  обмисля вариант да раздаде поощрения на магистратите и съдебните служители.

Според чл. 303 от Закона за съдебната власт обаче поощрява се онзи съдия, прокурор и следовател, който прояви висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Размерът на наградата е до основното месечно възнаграждение, т.е. до една заплата. Това означава, че не всички ще получат допълнителни пари. Именно заради това през последните дни в съдебната система има брожения и недоволни. "Правен свят" научи, че някои административни ръководители са изпратили във ВСС предложения на парични награди на определени магистрати. Техните колеги обаче възнегодували как така са избрали точно тези хора, а не други, например.

Спор по въпроса е имало и във ВСС, научи "Правен свят". Част от членовете на съвета са искали в правилата за паричните награди подробно да се разпишат критериите, по които ще се посочват магистратите "отличници". Други пък смятали, че няма нужда от промяна на правилата, най-добре било да се раздадат награди на всички. Опонентите на тази идея изтъкнали, че няма нужда съдебната система да попада пак в центъра на общественото внимание, защото така и така положението било деликатно и напоследък все отнасяла къде справедливи, къде несправедливи критики. Трети пък предложили въобще да не се дават никакви награди и поощрения.

Предложенията за поощрения идват от административните ръководители на съответните съдебни органи и че това е в техните правомощия. Факт е, че ВСС може да откаже да даде наградата, но едва ли ще го направи. Колев обясни, че има магистрати, които работят много и заслужават да вземат пари. На въпрос на "Правен свят" не се ли опасяват от субективизъм от страна на административните ръководители, шефът на бюджетната комисия призна, че не могат да избягат от това и няма как да проверяват всички предложения. Но добави, че в органите, в които няма пари, няма да се раздават поощрения.

В крайна сметка обаче членовете на съвета са постигнали "примирие" – да се променят правилата за паричните награди. Бюджетната комисия на съвета веднъж е била нанесла известни корекции, но кадровици на Темида отправили възражения за това, че не са достатъчно конкретни критериите и дали няколко идеи. В момента правилата отново са в Бюджетната комисия, която ще изготви нов вариант и после отново ще го обсъди с останалите си колеги.