Инвестиционният посредник Булброкърс и Македонска фондова борса организираха днес в София „Ден на македонския капиталов пазар и емитенти в България”.

В събитието взеха участие Иван Щериев, изпълнителен директор на Македонска фондова борса, Иво Сеизов, изпълнителен директор на Булброкърс, Ралица Агайн–Гури, заместник-председател на Комисия за финансов надзор, Александър Маджиров, портфолио мениджър на ОББ Асет Мениджмънт, както и представители на водещи македонски емитенти. Събитието имаше за цел да представи в България македонския капиталов пазар и водещи публични компании, които могат да представляват интерес за българските инвеститори. 

Въвеждането  на онлайн платформа за търговия на македоската фондова борса е много съществена промяна за македонския капиталов пазар. Това е важна крачка в развитието на пазара ни, защото въвежда модерна инфраструктура, която ще послужи за събуждането му. Очакваме с развитието на платформите да нарастне още повече интересът на физически лица, както и на портфолио мениджъри от България, чието присъствие в момента е сравнително малко, каза Иван Щериев, изпълнителен директор на Македонската фондова борса.

Идеята ни е да предоставим на институционалните  и ритейл инвеститори възможности  за компенсиране на липсата на ликвидност и диверсификация на портфейлите  с бърз и лесен достъп до регионалните финансови пазари. Вече имаме опит с първата и единствена работещата електронна платформа в Македония, а скоро ще предложим на инвеститорите интегриран достъп и до други пазари от региона, като допълнение на световните борси които покриваме, каза Иво Сеизов, изпълнителен директор на Булброкърс. 

На събитието  бяха представени водещи македонски емитенти като Алкалоид, Комерциална банка и ГД Гранит.