През миналата седмица прокуратурата в Малта повдигна обвинение срещу местен предприемач за незаконно присвояване на средства, предназначени за инвестиции в България.

 

Пол Писани от северния малтийски град Пемброук е обвинен в злоупотреба с фондове в качеството си на директор на редица компании, сред който са: Invest BG Ltd, Zanzara Company Ltd, JOT Company Ltd, Sandringham Ltd и Tal-Markiza Company Ltd, предават малтийските медии.

 

Първоначално Писани основава Property Invest Ltd, заедно с редица партньори, с общата цел да инвестират в български проекти в периода от 2006 до 2009 г. Всеки партньор е трябвало да участва с една част от парите, с които да купи акции и да привлече инвестиции от други източници. За целта са пуснати слухове за високата възвращаемост от вложенията в имоти в България.

Според прокуратурата, Писани е решил да използва част от парите, управлявани от него в някои от компаниите за собствена изгода. Също така, понякога сам е прибирал чековете на инвеститорите в качеството си на директор.

 

Част от инвеститорите са направили апорт на имоти за компаниите на Писани, вместо да инвестират пари в брой. Оказало се, че въпросните имоти така и не са осребрени, а някои от тях са отчитани с намалени размери.

 

От малтийската прокуратура са заявили пред съда, че две дружества са инвестирали около 1.7 млн. евро за покупка на имоти в България, създавайки смесени компании с базираните в България фирми на Писани.

 

От тази сума 1.4 млн. евро са прехвърлени към действащите в България компании, но остатъкът от парите е не е осчетоводен никъде.