1/3 от симпатизантите на Меглена Кунева ще подкрепят Ивайло Калфин за президент на втория тур, а 24% ще гласуват доверие на Плевнелиев - Попова.

От десните избиратели, подкрепили номинацията на Румен Христов на 23 октомври, почти 39% ще гласуват сега за кандидата на ГЕРБ, а близо 21% са готови да подкрепят двойката на БСП.

Това показват данните от онлайн допитването, провеждано от Уеб рисърч и агенция ЕСТАТ в периода между двата тура (25-27.10.2011 г.) сред 3 980 души. 

Според резултатите следващият президент на България ще се казва Росен Плевнелиев, а победата му над Калфин ще е със 75:25 от гласовете на балотажа.

Изследването по градове обаче показва, че не всички кандидати на ГЕРБ ще успеят да победят. Така например Варна ще има нов кмет и той ще се казва Веселин Марешки. За бизнесмена с аптеките ще гласуват 31% от избирателите, а за досегашния градоначалник Кирил Йорданов - 27%. Хората, които твърдо няма да излязат да гласуват във Варна, са 29%, показва онлайн проучването.

ГЕРБ ще претърпи загуба и в Плевен, където Найден Зеленогорски е по-скъп на съгражданите си от управляващата партия. Зад него ще застанат 40.3% от плевенчани, а конкурентът му Димитър Стайков ще събере 38.7% от вота.

Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново обаче ще се включат в обръча от градове, в които партията отбелязва победа срещу кандидати основно на БСП и ВМРО. Надпреварата между основните конкуренти ще бъде изключително оспорвана.

На втория тур избирателите ще излязат с ясното съзнание, че ГЕРБ концентрира твърде много власт в ръцете си със спечелването на президентския мандат. Притеснени, че слагаме „всички яйца в една кошница” са 43.2% от избирателите. За 46% това не е проблем.

„Целувката” на Ахмед Доган за Калфин определено е раздразнила хората. Именно с тези думи лидерът на ДПС даде указания на електората си кого да подкрепи на балотажа. Това би могло да повлияе на избора на българите в неделя, става ясно още от данните в анкетното проучване.

*Данните са от онлайн анкетно проучване и имат ориентировъчен, а не прогностичен характер по отношение на политическите нагласи и електоралните предпочитания.