Мароко стана първата страна вносителка на петрол, която се обърна към Wall Street, за да се защити от високите цени на петрола, Сделката ще помогне на правителството да с справи с предизвикателствата пред на социалното недоволство заради нарастващите разходи за горива.

Рабат е сключил договори за деривативи за хеджиране на всяко неочквано повишение на цената на вносните горива, съобщава FT.

Тази операция е била осъществена миналия месец, след като Мароко беше принудено да се откаже от програмата си за субсидиране на горивата под натиска на Международния валутен фонд.

Сега Мароко е единствената нация, внасяща петрол, която хеджира потреблението чрез деривативи, осигурени от правителството.

Правителството хеджира чрез местната банка Banque Marocaine Du Commerce, която плаща премии на Citi, Barclays и Morgan Stanley за поемане на риска.

Сделката обхваща по-голямата част от очакваните разходи на Мароко за внос на горива до края на годината. Цената на застраховката е около 60 млн. долара.

Правителството купи кол опции върху Европейски дизел, които му гарантират правото да внася горива на определени цени до края на тази година.