Прогнозите за 2012 г. изглеждат още по-зле, отколкото за 2011 г, заяви по Нова ТВ председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Прогнозите на Европейския съюз са за 0.5% растеж. Прогнозите на МВФ са малко по-високи, но те бяха обявени по-рано. А някои водещи инвестиционни банки, като например Morgan Stanley очакват отрицателен растеж в еврозоната и в Европейския съюз от минус 0.2%.

Председателят на КФН вярва, че еврозоната ще оцелее, но ситуацията изглежда достатъчно тревожна.

По отношение на българската икономика, Мавродиев счита, че българският бюджет е заложил твърде оптимистична прогноза за растеж от 2.8% за 2012 г. А растежът ще бъде близък до нулата или малко над нея при най-добрия сценарий.

Според Мавродиев Сребърният фонд, по начина, по който е структуриран, като част от фискалния резерв, не може да бъде инвестиран в акции в България.

Сребърният фонд защитава финансовата стабилност на държавата като част от фискалния резерв. Това е фондът, който би трябвало през 2018 г. да даде допълнителни пари на бъдещите пенсионери и да защити стабилността на пенсионната система. Така че той би трябвало да бъде управляван по начина, по който се управлява в момента.

Ако трябва да се направи сравнение, Българската фондова борса е загубила 82% от 2007 г. досега, отчетено с индекса SOFIX. Така, ако Сребърният фонд беше инвестиран на БФБ, щяхме да сме загубили над 80% от парите в него.

Относно лихвите на банките председателят на КФН посочи, че кредитирането не е социална дейност, тоест не е необходимо всеки гражданин да получи на всяка цена кредит.

Кредитът трябва да бъде преценен внимателно с оглед на конкретния проект, бизнес нужди или на лични цели – да купи един човек свое жилище, така че това е преценен риск от страна на кредитополучателя.

В пазарната икономика не може административно да се диктуват лихви в банките, смята Стоян Мавродиев.

По думите му размерът на лихвите е свързан и с лихвите по депозитите, които са високи. Така че няма как да очакваме ниски лихви по кредитите и високи по депозитите.