Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев се обърна с апел към представителите на българските институции - президент, парламентаристи, и на синдикатите.

Мавродиев призова тези, които се изказват по темата за евентуална сделка с ПОК „Доверие", без да имат информация по вземането на решение, да спрат да го правят.

"Така рискуват резултатите на конкретния пенсионен фонд, на компанията - собственик, която е публична и се търгува на борсата, и на цялата финансова система", обясни председателят на КФН пред в. "24 часа" в отговор на въпроса "дали е получил искане за одобрение за промяна в собствеността на пенсионно-осигурителното дружество "Доверие".

"Тази сделка е обявена единствено на сайта на продавача Vienna Insurance Group, но към момента КФН не е получавала информация за нея от потенциалния купувач, дори един лист. Държа ясно да заявя, че сделка за продажба не може да има без одобрение от Комисията за финансов надзор", казва още Мавродиев, цитиран от БГНЕС.

Според него "изказванията могат да се приемат за манипулация, която да изкриви пазара".

"Същевременно това е и лош сигнал към международните инвеститори, които биха оценили зле подобен тип политическо влияние. На всички загрижени институции и най-вече - на потребители на финансови услуги, искам да кажа, че КФН е силен и отговорен регулатор, който има експертиза и воля да си свърши работата по тази сделка и да защити държавния интерес", подчертава Мавродиев.