Федералният резерв на Съединените щати/ФЕД/, Европейската централна банка, Канадската централна банка, Банк ъф Ингланд и Швейцарската национална банка предприемат координирана акция за вливане на свежи пари на финансовите пазари.

Операцията цели да бъде намален натискът на валутните и междубанковите пазари, предизвикан от сътресенията на кредитния и ипотечния пазар, както в САЩ, така и в другите водещи икономики. ФЕД съобщи, че създава временна система за отпускане на ликвидност чрез наддаване, за да постави фондове на разположение на банките. Освен това централната банка на САЩ създава кредитни линии с ЕЦБ и Швейцарската национална банка, които могат да бъдат използвани за допълнителни ресурси. Първият търг ще бъде проведен в понеделник /17 декември/за $ 20 млрд., а в четвъртък /20 декември/ е вторият търг пак за $ 20 млрд. Други два търга ще се проведат през януари. Решение бе взето, след като вчерашното намаляване на лихвите в САЩ с 0.25% бе прието негативно от инвеститорите, които очакваха по-голяма редукция на лихвените равнища. Вчерашното решение на ФЕД предизвика срив на пазарите, като само на фондовата борса на Уолстрийт, основните индекси се сринаха с над 2%.

Оповестената координирана акция се отрази най-вече на стойността на йената, която поевтиня до най-ниските си стойности от Октомври. За няколко часа щатският долар се „изстреля” спрямо йената с близо 1.5% до 112.29 ¥ за 1$. Около обяд доларът се котираше при ниво 111 ¥. Спрямо единната европейска валута обаче, доларът не успя да реализира поскъпване, като след влизането на американските пазари еврото се котира за $ 1.4687, спрямо сутрешните $ 1.4678.

Координираната акция на големите централни банки се отрази най-вече върху фонодовите пазари. „Мечките” тотално отстъпиха на „биковете”, като в Европа индексите затварят оцветени „в зелено”. Повишението е минимално, но е постигнато на фона на негативното начало сутринта и значителния борсов спад през тази нощ най-вече в САЩ.

Във Великобритания водещият FTSE 100 INDEX добавя 0.15% до 6546 пункта. Във Франция CAC 40 INDEX се покачва с 0.29% до 5741 пункта. Най-големият печеливш е германският DAX INDEX, който отчита повишение от 0.78% до 8071 пункта.

Значително по-оптимистично е настроението на инвеститорите на Уолстрийт, където индустриалният индекс DOW JONES INDUS стартира с ръст от 1.06 % до 13575 пункта. Високотехнологичният идекс NASDAQ COMPOSITE печели 1.59% до 2694 пункта, S&P 500 добавя 1.33% до 1497 пункта.

* Информацията е актуална към 18.30ч. българско време