Операционна система Android на Google ще се изправи пред първото си голямо предизвикателство в съда в Калифорния, в понеделник, съобщава CNN. 

Днес ще се разгледа иск, предявен от компанията Oracle, чиято стойност може да достигне 1 милиард долара.

Ако искът бъде успешен, Oracle ще бъде в състояние да търси разпореждане за блокиране на продажбите на Android телефони, които са най-продаваните смартфони в световен мащаб. 

При такова развитие на ситуацията Oracle вероятно ще предложи на Google лиценза за своята технология, но тъй като Android е операционна система с отворен код, не се знае дали ще може да се стигне до споразумение. 

Съдът е бил помолен да определи до каква степен софтуерът е дело на Google. В същото време производители като Motorola Mobility и HTC са изправени пред порой от съдебни дела заради употребата на софтуера на Android в своите смартфони и таблети.

Oracle започна дело срещу Google през август 2010 г, но първоначалните претенции за щети над 6 млрд. долара бяха намалени значително. 

Пет от седемте патента, на които се основаваше искът, бяха отхвърлени по време на досъдебните изслушвания. 

Искът твърди, че Google нарушава авторските права на езика за програмиране Java, които Oracle придоби със закупуването на Sun Microsystems преди две години.