Металурзи от Кремиковци искат министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров да си подаде оставката, ако не е в състояние да вземе спешни мерки за спасяването на комбината като цяло и да съдейства за запазването му в работещо състояние до неговата продажба. Това стана ясно тази сутрин по време на протеста на металурзите.

Спешни мерки за извеждане на Кремиковци от критичната ситуация и гарантиран от държавата кредит в размер на 40 милиона лева за обезпечаване на производството в комбината за един месец, поискаха ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа” по време на протеста пред Министерството на икономиката и енергетиката. В декларация до министъра на енергетиката Петър Димитров синдикатите настояват за пълна мобилизация за осигуряване на безаварийното производство в Кремиковци и спешна среща с оперативното ръководство на комбината за решаване на всички проблеми.

Синдикатите внесоха декларацията с исканията на работниците в Министерството на икономиката и енергетиката. В нея се настоява за държавна гаранция за нормалното обезпечаване на производството със суровините, предоставяни от НЕК, БДЖ и „Булгаргаз”, както и за спешни мерки за привличане на нови инвеститори в комбината. Правителството да изрази ясната си позиция за бъдещето на Кремиковци, заявяват протестиращите в документа. В противен случай ще поискаме оставки, допълни лидерът на КНСБ в Кремиковци Васил Яначков. По думите му само за обезпечаването на днешното производство в комбината са нужни 5 млн. лв., които могат да се отпуснат под формата на държавен кредит. Очаква се Министерството на икономиката да излезе с позиция по представените искания на кремиковските работници.

Междувременно те бяха подкрепени от колегите си от БДЖ и Пристанище Лом. Кремиковските работници остават на протест пред Министерството на икономиката и енергетиката докато не бъде взето решение за бъдещето на комбината. Представителите на синдикатите обявиха пред протестиращите, че са получили уверение за среща с оперативното ръководство на Кремиковци и с министъра на икономиката Петър Димитров, който в момента е извън страната. Срещата ще се състои в 13.30 часа. Ако тя не даде резултатите, ще потърсим премиера Сергей Станишев, категорични бяха синдикалните лидери.

Към 11 часа книжата на предприятието на фондовия пазар губят 16.51% от стойността си.