БСП, ДПС и "Атака" до вчера не бяха посочили дати, на които предпочитат да бъде извънредното заседание на Народното събрание за обсъждане на ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета.

Това обясни председателят на парламента Михаил Миков (БСП). Той не се ангажира с дата, но според източници на "Труд" най-вероятните дни за сбирката са сряда или петък. В четвъртък пък се очаквало заседание на Тристранния съвет за социално сътрудничество за бюджета.

Миков обяви, че се консултира с юристи откога текат сроковете за свикване на заседание, след като ГЕРБ внесе искане в петък, а в Конституцията пише, че срокът е 7 дни.

Шефът на парламента обяви, че актуализацията на бюджета означава скъсване с политиката на "финансовия маг" Симеон Дянков и припомни, че дори от ГЕРБ неведнъж се отричаха от бившия финансист №1. Шефът на Народното събрание намекна, че и Плевнелиев защитава подхода "Дянков", щом наложи вето.

За идеята на лидера на бившите управляващи заседанието да е още днес, Миков каза: "Много лицемерно е да си блокирал закона, а сега толкова да тръпнеш кога ще се събере Народното събрание. Още повече че около месец и половина той си направи ваканцията", визирайки времето, в което ГЕРБ не ходеха на работа.

Заиграването с извънредното заседание Миков нарече "дребнаво заяждане", а не политическа цел.

Във ветото Миков видя и "опит да се дестабилизира и правителството, и мнозинството". Той отрече версията на ГЕРБ, че много от депутатите от БСП и ДПС са в чужбина.

"Смятам, че мнозинството ще успее да преодолее това изпитание и да продължи напред", допълни Миков.