Милиардерите в света са намалели с 66 души за последната седмица, съобщава "Форбс". Причина за това е сривът на Шанхайската фондова борса.

В резултат на резкия спад в световните цени на акциите мултимилионерите са загубили общо почти 19 млрд. долара, като най-засегнати са богатите китайци. Те са изгубили 21 от милиардерите си.

Сред тях се нарежда и Гонг Хонджия, който традиционно присъстваше в класациите "топ 10" на най-богатите китайци. Собственикът на най-големия доставчик на продукти за видеонаблюдение в Китай Hikvision е изгубил 4,1 млрд. долара. Към момента състоянието на Хонджия се е стопило до 876 млн. долара.

Милиардерите в САЩ са с 9 души по-малко. Сред тях е основателката на компанията за стягащо бельо Spanx Сара Блейкли, чието богатство е намаляло със 102 млн. долара. В момента тя разполага с 960 млн. долара.

Създателят на бирата Sam Adams Джим Коч също е сред отпадналите милиардери. След спада на борсите в Шанхай неговото богатство намалява със 124 млн. долара и вече е милионер с 907 млн. долара.

В списъка на "Форбс" попадат още 6 индийци и 5 руснаци.