За 20 от общо 76 икономически дейности вече са договорени минималните осигурителни доходи за 2012-та година, съобщиха от Българската стопанска камара във връзка с провеждащите се преговори между социалните партньори.

Преговорите продължават, като досега постигнатите споразумения определят нулев ръст на праговете в част от секторите, а в други – ръст от 5 процента или по-малко.

Минималните осигурителни прагове в дейностите строителство на сгради, пътно строителство и водоснабдяване ще останат на стойностите си от 2011-та година, стана ясно по-рано днес.

Замръзването на осигурителния доход в строителството се дължи на намаления брой работни места в сектора, които към средата на тази година са с 27 хиляди по-малко спрямо средата на миналата година.

Колкото до водоснабдяването, увеличаването на осигурителния праг би довело до поскъпване на водата, тъй като около 35 процента от цената на услугата се изразходват за фонд работна заплата, обясни Иоанис Партеонитис от синдикалната федерация на КТ „Подкрепа”. По думите му това е основната причина за отлагане на ръст в осигурителните доходи в сектора.

Средно с 1.8 процента се увеличават минималните прагове в сектор „Пивоварство”, като по-високи осигурителни доходи ще имат ръководните кадри, специалистите и неквалифицираните служители. Така минималният праг за ръководител става 780 лева, което е с 12 лева повече спрямо досегашния.

В дейността „Машиностроене” все още не е постигната договореност, като синдикатите настояват за 7-8 процента ръст на осигурителния праг.

Преди няколко дни стана ясно, че в пет икономически дейности вече са договорени праговете за следващата година, като най-висок е ръстът в сектор «Туризъм» – между 15 и 20 процента. Тази стойност все още не е потвърдена. Останалите сектори са "Целулоза и хартия", "Търговия", «ЦКС» и "Български пощи".