Оставката на Симеон Дянков като финансов министър се подкрепя от мнозинството читатели на DarikFinance.bg. От участвалите в допитването  143 души към 16:15 часа 59% одобряват отстраняването му от кабинета на ГЕРБ.

43% от гласувалите смятат, че с оставката си Дянков трябва да поеме отговорност за допуснатите по време на мандата му грешки в политиката на финансовото министерство. Други 16% от критикуващите го го намират за слаб министър и това е поводът да приветстват оттеглянето му като министър пет месеца преди края на мандата.

Несъгласни с оттеглянето му от поста са 33% от участвалите в анкетата читатели. От тях 13% намират, че Дянков се е проявил като добър министър, а 20% са на мнение, че той изигра ролята на изкупителна жертва и е отстранен от кабинета, за да се удовлетворят избирателите на ГЕРБ, които според последните проучвания на социологическите агенции подкрепят все по-слабо партията, за сметка на други политически формации.

От участвалите в анкетата има 6% колебаещи се по въпроса за оставката на Дянков, тъй като се притесняват, че наследникът му може да се окаже по-слаба фигура от досегашния титуляр на поста във финансовото министерство. Още от сутринта стана ясно, че министърът без портфейл Томислав Дончев ще наследи Дянков в Министерство на финансите. До сега Дончев е отчитал позитивни резултати от работата си в областта на фондовете на Европейския съюз, но е трудно да се предположи доколко габровецът ще пренесе успехите и в новото министерство, още повече, че той няма да скъса с ангажимента си към еврофондовете.

15:07 часа

Все още няма официална информация за това какви са мотивите за оставката на финансовия министър Симеон Дянков. От коментарите на политици и общественици до тук предположенията водят към една основна причина  - забавянето на субсидиите за земеделците, заради която ще бъдат взети средства от фискалния резерв и ще се емитира на пожар емисия от 800 млн. лв. с риск инвеститорите да поискат по-висока лихва, за да купят от държавните ценни книжа.

Друг официален повод за отстраняването на Дянков от кабинета, по информация на вестник Капитал, би могло да бъде забавеното включване на България в увеличението на капитала на Международния валутен фонд.

Неофициални поводи за оставката на Дянков са спадналия му рейтинг след въвеждането на непопулярни данъци и оказване на натиск върху бизнеса, а също и необходимостта от изкупителна жертва, след като вчера десетки хиляди жители на страната излязоха на протест срещу високите сметки за ток.

Единственото официално изявление от страна на Симеон Дянков до тук бе разпространено от пресцентъра на Министерство на финансите. В него Дянков предлага да продължи да помага на ГЕРБ с каквото може. 

Остава неясно дали оставката му е била поискана от премиера Бойко Борисов или Дянков сам е взел решението да я депозира.

14:49 часа

Политически лидери и общественици коментират оставката на финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков.

Иван Костов, ДСБ

"Паническо жертвоприношение е това, което прави Бойко Борисов". "Като министър от кабинета „Борисов", той (Дянков) е водил политиката на ГЕРБ. Такава смяна, няма свойството да реши проблема, който изведе хората на улицата".

Румен Овчаров, БСП

"Това действие е изключително опасно, защото очевидно показва, че Бойко Борисов няма да се спре пред нищо, включително пред това да дестабилизира финансово напълно държавата, само и сам да се спаси на власт".

Михаил Миков, БСП

Финансовия министър Симеон Дянков „дори не е бушон, защото той отдавна е изгорял".

Владимир Каролев, НДСВ

"Симеон Дянков е изкупителна жертва". "Въпреки предизборното обещание на ГЕРБ, че няма да увеличават данъците, те са се съгласили на „натиска на синдикати и популисти" и са увеличили осигуровките, въвели са нов данък върху лихвите по депозити, не са намалили почти никакви регулации за бизнеса". "Много бизнеси се оплакват от политически натиск и корупция от страна на герберски структури".

Васил Велев, Асоциацията на индустриалния капитал

"Една от причините малкият и средният бизнес да се намират в такова притиснато положение е толерирането на монополите и поръчковото законодателство, което си пробива път основно поради липсата на оценка на въздействието как един нормативен акт ще се отрази на бизнес средата.

Следващият финансов министър не трябва да допуска предизборно харчене и да насочи погледа си към реалния сектор и производството, смята бизнесът. Освен това трябва да бъде възстановен диалогът в националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като в последните няколко месеца той е бил прекъснат".

Георги Ангелов, макроикономист

"Дянков оставя след себе си фискално стабилна държава. Но реформите се забавиха". "оставката на финансовия мистър няма да има силно отражение на върху инвестиционния климат. Нагласите на инвеститорите се определят от това дали правителството ще предприеме промени в политиката си, а засега не изглежда, че ще има такива".

"Това правителство има навика да уволнява министрите с нисък рейтинг. Така че оставката не е учудваща с оглед на ниския рейтинг на финансовия министър и предизборната ситуация в страната".

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

"Оставката идва след протести срещу електроразпределителните дружества и приказки за тяхната национализация, но не това е причината за нея". 

„Трябваше да се намерят едни пари, които реално ги нямаше в бюджета".

"Оставката е следствие от чисто финансов проблем – субсидиите за зърнопроизводителите. Тоест натискът да се платят едни пари на дадена група хора".

11:38 часа

Министърът на финансите Симеон Дянков е подал оставка, научи Дарик радио. Информацията е потвърдена от правителствената информационна служба. За заместник на Дянков ще бъде номиниран Томислав Дончев, а за вицепремиер ще бъде предложена Лиляна Павлова.

Преди три дни ведомството му изненадващо съобщи, че ще емитира на пожар облигационна емисия от 800 млн. лв. , за да може да се платят субсидии на земеделските производители. Те заплашиха, че ще организират масови протести в цялата страна, тъй като плащанията към тях се бавят и ги поставят в критична ситуация преди пролетната кампания по обработване на насажденията.

Плащанията към селскостопанските производители трябваше да започнат днес, като за целта Министерство на финансите съобщи, че ще се вземат пари от фискалния резерв, който в края на годината бе 6.1 млрд. лв.

Самата емисия ДЦК също шокира инвеститорите с размера си и бързането да се пласира още през тази седмица. В началото на годината финансовото министерство обяви, че ще емитира дълг за максимум 1 млрд. лв., а още през февруари се прави аукцион за 800 млн. лв. наведнъж. Макар от министерството да са проучили възможността на пазара да поеме толкова голям дълг за толкова кратко време, съществуват притеснения, че инвеститорите ще поискат по-високи лихви, за да купят от книжата, предложени на аукциона.