Вносът на стоки изпреварва износа от България с 2.4 млрд. лв. към края на август. Това формира отрицателно външнотърговско салдо за осемте месеца на тази година.

По данни на националната статистика за времето от януари до август у нас е пристигнала продукция за 28.2 млрд. лв., което е с 20.3% повече спрямо същия период на предходната година. От тях 12 млрд. идват от трети страни, а останалото (14.3 млрд. лв. към края на юли) пристига от други страни-членки на Европейския съюз. Засилили сме покупките на продукция от Казахстан, Обединените арабски емирства, Сигнапур, Корея, Малта и Латвия.

В същото време българските предприятия са изнесли стоки за 25.7 млрд. лв. (което е 34% годишен ръст), от които 9.8 млрд. реализират търговските ни отношения с трети страни, а  13.8 млрд. лв. (към месец юли) са резултат на партньорства с европейски контрагенти. 

През последните месеци нашите фирми са подобрили пазарните си позиции в Малта, Португалия, Дания, ЮАР, Канада и Украйна, но са изгубили клиенти в Словения, Словакия, Сирия, Сингапур, Перу и Виетнам.

Най-търсени са изделията на химическата ни промишленост и необработените суровини и материали. Най-много се е увеличил вноса ни на животински и растителни мазнини и масла.