Служителите в митническата администрация се обявиха против готвеното преместване в Русе и организират протести в следващите дни. Те настояват, че така планираната реформа ще струва скъпо и може да създаде проблеми, а от своя страна вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е категоричен, че промяната ще бъде направена. Какво е да си митничар - висококвалифициран специалист, който обаче ще остане безработен или ще бъде принуден да се премести да живее в друг град, което изобщо не е лесно. Утре и в първите дни на следващата седмица ще се проведат протести на митничарите. Те вероятно ще бъде подкрепени и от служители на други администрации, на които им предстои преместване. Защо недоволстват митничарите?

Никой не е роден митничар, каза финансовият министър Симеон Дянков, когато служителите на централното митническо управление заявиха намерението си да протестират, за да запазят работата и живота си такива, каквито са ги изградили до момента. Според протестиращите обаче Дянков не чува или не иска да чуе другата гледна точка.

„Ние се чувстваме в момента като някакво стадо, като крепостни селяни, които сме част от една заменка. Звучи много зле", казва Иван Кучмов, който от 17 години работи в митниците и от един месец е на ръководен пост. Т.нар. „заменка" е мястото, където евентуално ще се премести митническата администрация в Русе срещу апетитен имот в столицата. „Ние го знаехме много отдавна, но не предполагахме, че това ще се случи и тази сграда трябвало да бъде заменена за някаква сграда тук, в София", казва той.

Според митничарите именно заради тази заменка те са изправени пред следния избор - „Или отиваш, или ти дават две заплати", казва Кучмов и допълва: „Такова нещо няма никъде в нормалния свят. Още повече че тук повечето от нас са тесни специалисти в области, в които не могат току така да излязат навън и да си намерят работа". Той дава пример със самия себе си. Той от 17 години работи в отдел, който се занимава с наркотици, перкурсори, оръжия. „Къде смятате, че такива специалисти като нас могат да си намерят работа", попита митническият служител. По думите му има още един аспект: „Всичко това, което ще стане, едно, че ще наруши нашия мир, друго, че струва много скъпо. Човешкият план е от една страна, но е много скъпо да се мести една администрация независимо в чия сграда, дали ще бъдем под наем или не. Само отдалечеността от столицата ще коства между половин и един милион годишно. Да не говорим за пренастройване на всички информационни системи, канали, с които се свързваме с нашите колеги от митниците, с клиентите, с пренасяне на сървъри, химическа лаборатория. Това е изключително скъпа операция и това ще излезе през носа на всеки един данъкоплатец. Ще го вземат от нас".

Служителите на централното митническо управление са изложили подробно аргументите си против местенето им в Русе в писмо до премиера Бойко Борисов. Само преместването на централната митническа лаборатория ще струва 900 000 лева.

„Има дейности, които са изключително специфични, които се извършват в централно митническо управление и не се извършват в митниците по места. Които няма да могат да бъдат подкарани с години. Уверявам ви, това е така. И има един дълъг период на изграждане на нови специалисти. Уверявам ви също така, че има дейности, които въобще никога няма да бъдат отново подкарани, поне по този начин. Още повече посредством дребни уж разходи се трупат много пари годишно като например за командировка на служителите до столицата, където участваме в работни групи, експертни съвети. Седем или осем души всеки ден имат някаква работа в други ведомства. Това са разходи за пътни, дневни, квартирни. Също така имаме поне трима-четирима души дневно, които са командировани в структури на Европейския съюз. Те ще пътуват през Букурещ ли", попита той.

Според Иван Кучмов шефът на митниците Ваньо Танов в момента е между чука и наковалнята, защото е принуден да извърши преместване, като остане без никакви специалисти. 85 на сто от служителите на централното звено са подписали протестното писмо и вероятно ще изберат да останат в столицата заедно със семействата си, въпреки че ще ще са без работа.

Стефан Стефанов също е сред организаторите на протеста и още вчера се превърна в негов говорител: „Подмяната на човек с опит не може да стане с човек без опит. Ние не сме резервни части на една машинка, които могат да бъдат купени във всеки магазин за резервни части и да бъдем купени механично. Къде са ни тук правата в крайна сметка. Къде е дадена възможността да обсъдим по нормален, цивилизован начин такова тежко решение, касаещо съдбите на хиляди хора. Това са членове на семейства, близки. В крайна сметка това, което се опитват да заблудят общественото мнение - че има ефект за жителите на Русе, няма как да стане по една проста причина: даже и половината служители на агенцията да тръгнат за Русе, те ще тръгнат със своите половинки и ще се влеят там на пазара на труда и ще конкурират местните. Нали разбирате, че просто преливаме и създаваме проблеми, разбиваме съдби".

Организаторите на протеста са категорични, че към тях ще се присъединят и служители от други администрации, на които им предстои преместване - например от данъчни служители. От приходната агенция нито потвърдиха, нито отрекоха възможността за това техни служители да протестират заедно с митничарите след работа. Те обаче също са застрашени от същата съдба, когато дойде ред на преместването на централата на НАП във Велико Търново.