Строгите мерки за икономии в много европейски страни представляват риск за растежа в краткосрочен план и рейтинга на тези държави, предупреди международната рейтингова агенция Мудис /Moody's/ в шестмесечното си проучване за перспективите пред Европа, цитирано от Франс прес.

Опасенията за растежа в Европа вече накараха агенцията да понижи оценката на Гърция, Португалия, Испания и Ирландия, а извън еврозоната - на Унгария. Такава заплаха тегне в по-малка степен над Франция, Германия и Великобритания, които в момента са с оценка ААА - най-добрата възможна.

Миналата седмица Мудис предупреди, че тези страни могат да загубят рейтинга си или поне се доближават до понижение поради бюджетните им затруднения.

Най-важното за една рейтингова агенция е да оцени дали бюджетните ограничения ще продължат да тегнат над икономическия растеж в близките години, се казва в проучването, което припомня, че в някои страни строгите икономии са предвидени до 2013 година. Следим внимателно избрания път от правителствата и потенциала им да управляват растежа, подчертава рейтинговата агенция. БТА