България е от страните, които понасят сравнително добре кризата. Това заяви пред участниците в Български икономически форум регионалният представител на МВФ за България и Румъния Тони Либек, цитиран от агенция "Кросс". По думите му обаче, очевидно, че доходите не могат да нарастват изпреварващо, без да има производителност.

„Сега е нужно да се направят нужните реформи, за да може производителността да нараства и оттам и доходите”, посочи Либек. Икономическите шокове трябва бързо да се поемат от реалната икономика, добави той. Сериозно внимание да се обърне и върху поддържането на стабилността на банковата система.

Фондът ни поставя сред групата страни от Югоизточна Европа, понасящи средно зле кризата. Не сме нито като Полша, която търпи минимални ефекти негативи, нито като прибалтийските държави, които са жестоко ударени, добави Тони Либек. Според оценките на МВФ сривът в икономиката ни в края на годината ще е 6,5%.

Според заместник-финансовия министър Ана Михайлова България я очаква срив с малко по-малък от 6,3 на сто, но може и в края на годината да се окаже, че сме се справили и по-добре.

Заместник-министърът на икономиката Евгени Ангелов пък коментира, че най-големите рискове, които са стояли пред системата на валутния борд у нас, вече са в миналото.

Подуправителят на БНБ Калин Христов акцентира върху стабилността на българския износ. По думите му, експортът „се държи” по-добре от очакваното. „Има само една страна от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), на която спадът на физическия обем е по-бавен, отколкото на България”, заяви той.

„Не трябва да се вглеждаме само в данните за спада на БВП на България, а трябва да се сравняваме и с това какво се случва около нас. Полша е единствената, чиято икономика се държи по-добре през първите девет месеца”, каза още подуправителят на централната банка.

В изказването си той подчерта важността за запазване на балансиран бюджет. Големи фискални дефицити ще увеличат рисковатa премия за страната, което ще се прехвърли в по-скъп дълг за частните компании, а трябва да се има предвид. че частният външен дълг е близо 100% от БВП, каза той.

Според него притокът на външни капитали няма скоро да се върне на нива от преди кризата.