Международният валутен фонд заяви, че японската йена е надценена и че централната банка на страната трябва да въведе монетарни стимули, съобщава Bloomberg.

Обменният курс се е движил плавно в посоката нагоре през последните години заради капиталовите потоци, които търсят сигурност. Така йената е поскъпвала умерено в продължителен период от време. В добавка на това, от месец март насам  инвеститорските притеснения относно дълговата криза в Европа са довели до поскъпване с още 5% на йената спрямо долара.

Скъпата йена заплашва приходите на компаниите-износителки, които са гръбнакът на японската икономика. За да им помогне, централната банка The Bank of Japan  може да стартира програма по изкупуване на активи, предлагат от МВФ. По този начин ще бъдат преодолени и негативните ефекти на дефлацията, които висят над японската икономика през последните две десетилетия. Програмата по изкупуване на активи може да бъде поддържана до тогава, докато инфлацията не стигне 1%, което според МВФ ще стане през 2014 година. 

Международният валутен фонд изказва притеснения и за евентуален лош сценарий, при който заради влошаване на европейската дългова криза инвеститорите предприемат масиран рейд към сигурните активи, какъвто е японската йена. Така тя може драстично да поскъпне за кратък период от време и с това сериозно да навреди на японската икономика, която е от стратегическо значение в глобален мащаб.