Международният валутен фонд е на път да спре плащанията към Гърция и дори да излезе от Тройката, с което засилва негативните очаквания на пазара, че страната ще изпадне в неплатежоспособност още през септември. През тази седмица инспекция на Тройката ще посети Атина, за да измери прогреса, постигнат от правителството по отношение на изискванията, в замяна на които Европейската централна банка, Международният валутен фонд и страни от еврозоната предоставиха спасителен пакет с финансова помощ.

 

Според германския вестник Spiegel, на Тройката и сега й е ясно, че Гърция няма как да постигне ангажимента за свиване на дълга си до 120% от БВП до 2020 година. Проблемът е, че ако донорите признаят, че заложената цел е нереалистична, те ще бъдат изправени пред казуса да удължат времето, дадено на страната да изпълни целта. Дадат ли още време на Гърция, страните в Тройката ще трябва да заделят по още € 10 до € 50 млрд. помощ.

 

Неотдавна министърът на финансите Волфганг Шойбле коментира, че Гърция трябва да удвои усилията си за постигане на набелязаните цели.

 

Според Wall Street Journal новото коалиционно правителство на Гърция планира да предприеме нови стъпки за реализирането на бюджетни икономии, които ще доведат до спестяването на няколко милиарда евро. Предстои обявяването на процедура по сливане на 20 държавни агенции, с което да се икономисат разходи и да се подобри ефективността им. Новото правителство се подготвя да посрещне инспекторите на Тройката с доказателство за това, че е способно да постигне два пъти повече, отколкото се иска от него, посочва MarketWatch.