Финансовият министър на Гърция Евангелос Ванизелос яростно отхвърли предложението на Германия да се назначи специален бюджетен надзорник в Атина, който да може да налага вето на данъчните и разходните решения на гръцкото правителство – пише Financial Times.

Венизелос твърди, че страната му е принуждавана да избира между „финансова подкрепа“ и „национално достойнство“. Според гръцкия министър, в Гърция Европейският съюз вече има достатъчно механизми за наблюдение и предпазване в замяна на отпусканата финансова помощ.

Германия иска да наложи на Атина подобен комисар като условие за получаване на плащания по втората спасителна програма от 130 млрд. евро. Венизелос заявява, че най-силната страна в Европа „игнорира някои ключови исторически уроци“.

Според последните данни, проточилите се със седмици преговори между Атина и частните кредитори са близки до завършек, като кредиторите представлявани от Института за международни финанси са се съгласили на малко над 70% отписване на дългосрочната стойност на ценните гръцки книги, които притежават.

Но формалното подписване на споразумението се бави. Причината е, че бюджетният дефицит на Гърция остава много над целевите значения и все още няма решение как ще се пълни дупката в хазната.

Възможните решения не са много: още по-строги мерки за икономии от страна на гръцкото правителство; допълнителни кредити от европейските правителства; кредит от Европейската централна банка. Последната е под засилващ се натиск да се откаже от печалбите по гръцките облигации за 40 млрд. евро, които притежава.

Падежът на гръцки ДЦК за 14.4 млрд. евро е на 20 март. Ако Атина не получи дотогава средства, с които да плати, ще имаме първия фалит на развита държава от 60 години насам.

Премиерът Лукас Пападимос коментира късно в неделя: ако процесът не завърши успешно, ще се сблъскаме с призрака на банкрута, което ще има ужасни последици за обществото, особено за бедните.

Като условие за новите милиарди, от МВФ и ЕС са подготвили на Атина списък със задачи на 10 страници, които са били видени от журналистите на FT. Задачите включват освобожадване на 150 000 държавни служители в рамките на три години и намаляване на бюджетния дефицит с още 1% от БВП.

МВФ настоява да се направи повече за свиване на гръцкия дефицит до 120% от БВП на страната до 2020 г. Според източниците, преговорите по гръцкия дълг вероятно ще се проточат до средата на февруари.

Лидерите в еврозоната начело с германския канцлер Ангела Меркел се събират днес в Брюксел, за да постигнат съгласие по новия договор за фискална дисциплина във валутния съюз. В хода на седмицата представителите на финансовите министерства ще подновят преговорите за Гърция.

Германският план, който беше разкрит от журналистите в петък, предвижда Гърция да плаща по облигациите си преди всеки обичаен разход от държавния бюджет. Това хвана гръцкия премиер и другите лидери в еврозоната неподготвени. Според специалисти, няма особени изгледи това предложение да бъде прието.

“Германците имат много влияние, но това излиза малко извън границите, които останалите страни членки биха подкрепили“ - коментира дипломат, участващ в преговорите. „Ако този модел бъде приет, свършваме с нормалното демократично вземане на решения в страните членки“.