Наемите в България са се сринали повече, отколкото наемите в Гърция, показват данните на компанията, специализирана в управление на недвижими имоти Colliers International. За първите шест месеца на годината в София наемните равнища са спаднали с 20%, а в Атина, която е в тежка финансова криза, наемите са паднали с едва 12%. Пада обаче доходността от имотите, отдавани под наем, като от началото на годината до сега за Гърция доходността е спаднала с 50%.

През първото шестмесечие на 2012 г. основните наемни нива на повечето първокласни търговски улици в региона са почти без или с незначителна промяна. Изключение и то в посока на увеличение на наемните нива отбелязват някои градове като Виена (увеличение с 14%), Хамбург (12%) и Лондон (11%), както Талин и Рига.

В Обединеното кралство не само Лондон обръща тренда, но Манчестър (с 11%) и Единбург (с 9%) също отбелязват увеличение на наемните нива.

От друга страна, точно в обратната посока  се движат наемните нива в Гърция и България, където наемите в Атина и в София спадат съответно с 12% и с 20%. Всъщност, за Гърция това е тренд, който продължава от есента на 2011 г. и се дължи главно на намаленото потребителско търсене и на увеличените свободни площи.

В София наемните нива бележат спад поради изграждането на втория лъч на Софийското метро и съпътстващите го строителни дейности на главните търговски улици.

Наемите в търговските центрове в повечето от изследваните пазари също остават без промяна от есента на 2011 г. Най-голямо увеличение за последните 6 месеца, както и за последната година се наблюдава в Глазгоу (съответно с 11% и 18%) , в Москва (с 8% и 23%) и в Белград (с 8% и 17%).

Подобно на наемните нива, доходността на главните търговски улици в по-голямата част от Европа, Близкия изток и Африка също запазва своите нива от есента на 2011 г. Незначително свиване (между -10 и -20 базисни пункта) има в Щутгарт, Франкфурт и Дюселдорф. Промени има още в Хелзинки и в Рига.

В Хелзинки, доходността спада с 35 базисни пункта до 6%, а в Рига, от 9% през първото тримесечие на 2012 г., има промяна с -50 базисни пункта. Отново, най-значителната нарастваща промяна от 50 базисни пункта се наблюдава в Атина поради продължаващата рецесия на гръцката икономика и слабия интерес от страна на инвеститорите.

По отношение доходността на търговските центрове на наблюдаваните пазари, свиване се наблюдава в Братислава (-25 базисни пункта), Рига (- 25 базисни пункта) и Вилнюс (- 50 базисни пункта). Лека тенденция на нарастване на доходността (с 25 базисни пункта) отчитат няколко регионални търговски центрове в Обединеното кралство, където активността на инвеститорите е намалена.

Стюарт ла Фрюне, Ръководител „Търговски площи” за Европа, Близък Изток и Африка в Colliers International коментира: „Очакваме увеличение на наемните нива на главните търговски улици на традиционно силните ритейл пазари – а именно в Лондон, Франкфурт, Хамбург, Москва и Санкт Петербург. Доходността се очаква да остане без съществена промяна на повечето наблюдавани пазари, с леко свиване за Лондон и Санкт Петербург.”