Най-богатите хора в света изгубиха общо 17 млрд. щатски долара през изминалата седмица, съобщи агенция Bloomberg.

Спадът в състоянието на милиардерите бе продиктуван от лошите финансови резултати на една от най-големите банки в САЩ JPMorgan Chase, както и от отслабените позиции на еврото, което докара щатския индекс Standard&Poor’s 500 до най-ниското му ниво за последните два месеца.

Карлос Слим, номер 1 по богатство, логично загуби най-сериозна сума. Мексиканският телекомуникационен магнат

се раздели с 4,2 млрд. долара

от състоянието си. Това се случи, след като акциите на водещата му компания America Movil SAB паднаха с 3,82%.

В момента състоянието на 72-годишния магнат се оценява на 69,6 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

През изминалата седмица еврото продължи най-дългото си падане от 2008 г. насам. Анализатори посочват опасенията за испанския банков сектор и правителствената криза в Гърция като основни причини за негативната тенденция. Отвъд океана индексът считан за сигнална лампа за американската икономика S&P 500 падна с 1,15%.

Тези събития не повлияха особено на следващите двама богаташи в класацията Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Създателят на Microsoft отчита годишен

ръст на състоянието си от 10%

което вече е близо 62 млрд. долара. Уорън Бъфет също излезе сух от изминалата седмица, отчитайки 313 млн. долара повишение на активите си. Инвеститорът вече може да се похвали с $45,7 млрд. в сметката си, но магнатът не мисли да спира до тук. Наскоро Бъфет обяви, че компанията му разполага с 38 млрд. долара в кеш и ще търси нови придобивки.

Междувременно силният човек в хазартния бизнес Шелдън Аделсън загуби 1,1 млрд. долара в периода между 7 и 11 май. Акциите на притежаваната от него Las Vegas Sands Corp. паднаха с 4,53% само за 5 дни.

Вторият по богатство китаец също се прости със значителна сума. Ченг Ю Тънг загуби 705 млн. долара от състоянието си, след като акциите на най-голямата диамантена компания в Китай загубиха 2,58% от стойността си. Индексът на Bloomberg показва още и годишното изменение на активите на най-богатите хора на планетата. Номер 1 по ръст на състоянието за последните 12 месеца бележи бразилецът Айке Батиста.  Енергийният магнат е увеличил богатството си с близо

40% само за година

Това обаче не е първият случай, в който Батиста прави подобен скок. През 2010 г. той влиза с гръм и трясък в Топ 10 на милиардерите, като само година по-рано е бил на 61-а позиция.

Най-значителен спад в класацията отчита Лакшми Митал. Индийският търговец на метали е изгубил 18% от състоянието си през последните 12 месеца.