Цената за изграждане на нова ядрена мощност на площадката в Козлодуй ще е по-ниска с около 1 млрд. евро, отколкото където и да е другаде в България. Това каза Александър Николов, зам.-изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, цитиран от publics.bg.

За новите мощности е избрана технологията PWR/ВВЕР, като базовата цена на 1000 MW нова мощност е около 3 млрд. евро, прогнозира Владимир Уручев, депутат в европарламента и зам.-председател на СД на дружеството.

Николов и Уручев представиха заедно с Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания „АЕЦ Козлодуй – нови мощности” дейността на дружеството до момента и очакваните развития на проекта.

Предстои да бъде извършен технико-икономически анализ, който да определи технологията, с която ще се изгражда новата мощност. Това може да е както руският вариант на PWR (ВВЕР), така и реактори от други производители. В момента в света тази технология са лицензирали производители от Русия, САЩ, Франция, Китай и Корея, като електрическата мощност на техните реактори варира от 1000 до 1500 MW. Ако се избере първият вариант с руска технология, ще се проучи възможността за максимално използване на произведеното и закупено оборудване на „ядрения остров” в АЕЦ Белене, допълни Маринов.

Консултантът Риск инженеринг извършва оценка на 4-те избрани от „АЕЦ Козлодуй – нови мощности” площадки, като екипът му разчита на над 50 експерти от БАН и други ВУЗ, съобщи Любен Маринов. Използват се данни от предишни проучвания, но се извършват и допълнителни геоложки проучвания. До тук са  изпълнени 28 сондажа и три кладенеца. Взети са над 300 проби, които са обект на лабораторни изпитания, става ясно още от представянето на дейността на новата проектна компания.