Базираната в Токио борса за биткойни MtGox е подала молба за защита от фалит, според японските медии. А адвокат, представляващ дружеството, направи изявление в Районния съд в Токио тази сутрин и заяви, че то има неизплатени дългове в размер на 6.5 милиарда йени.

 

Също така се предполага, че една значителна част от биткойните е изчезнала. Борсата даваше възможност за обмен на биткойни в щатски долари, като рязкото поскъпване на виртуалната валута през миналата година засили нейната привлекателност за инвеститорите.

 

През ноември миналата година клиентите се сблъскаха с проблеми при тегленето на пари от MtGox, като имаше забавяния на транзакциите с дни и дори седмици.

 

След това, на 7 февруари, сайтът официално спря всички тегления и заяви, че е необходимо време, за да "получи ясна техническа оценка на валутните процеси".

 

На 10 февруари от MtGox обявиха, че имат проблем с уязвимост на транзакциите на биткойни, като идентификационният код на плащанията може да бъде манипулиран и да се промени идентификацията на сделката и дори да изглежда, че тя никога не се е случвала.

 

От MtGox нарекоха това "бъг в софтуера биткойн", но разработчици от биткойн общността коментират, че става въпрос за уязвимост, с която всички са наясно и която просто трябва да се взема в предвид при разработката на платформи за търговия с виртуалната валута. Други борси посочват, че до момента не са били засегнати от подобни проблеми.

В последствие в глобалната мрежа се появи документ, според който някой е откраднал 744 000 биткойна от MtGox. Въпросната информация така и не намира официално потвърждение. Ако е истина, то някой, някъде, е присвоил 6% от циркулиращите в глобален мащаб 12.4 милиона биткойни.