Над 2,02 млрд. лева заеми е отпуснал Българският енергиен холдинг (БЕХ) на своите практически неплатежоспособни дъщерни дружества и „Топлофикация София”. Най-голям е дългът на НЕК - над 1 млрд. лева.

Това показва отчетът на компанията към края на първото тримесечие на 2015 г. Според документа дълговете на дъщерните компании само за година не само не са намалели, но са се увеличили с 20 млн. лв., пише „Труд”.

Отделно от това холдингът има да връща остатъка от облигационната емисия, която изтегли през м.г., в размер на 973,2 млн. лв., а до края на месеца ще изтегли нов заем от 1 млрд. лв.

Парите отново, както и тези от облигационната емисия, ще бъдат насочени към НЕК, която не може да покрива изцяло текущите си задължения и в която има дупка от близо 4 млрд. лева. Първи затъването на БЕХ забеляза международната агенция Fitch, която намали рейтинга на холдинга заради НЕК.

Затруднени с плащанията са и други дъщерни дружества на БЕХ - „Булгаргаз“, ТЕЦ „Марица изток 2“, „Мини Марица-изток“ и „Булгартел“, показват отчетите им за първите три месеца на годината. Общо вземанията на холдинга от дъщерните му дружества са 1,484 млрд. лева. Над 1 млрд. лева са само дълговете на НЕК. Именно с тях във финансовия отчет БЕХ покрива облигационната си емисия.

Общинската „Топлофикация София“ от своя страна дължи на БЕХ 403,1 млн. лева. Парите бяха изкупени като дълг от дъщерното дружество на холдинга „Булгаргаз“ през 2014 г.

Освен заеми БЕХ има да прибира от част от свързаните си дружества и неплатен дивидент в размер на 127,1 млн. лева. Има и 14,7 млн. лв., останали във фалиралата КТБ.