Нито една от всички 169 постройки на язовир „Ивайловград" с издаден акт за нарушение, няма нужните документи за законен строеж и поради тази причина те ще бъдат съборени. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Тези данни са част от проверките на 53 язовира в страната, които започнаха през миналата година, съвместно с екипи на строителното министерство и на министерството на околната среда и водите.

Росен Плевнелиев определи като нарушител номер едно именно язовир „Ивайловград", следван от язовир „Кърджали", язовир „Искър" и язовир „Студен кладенец". Екоминистър Нона Караджова успокои, че няма нито едно констатирано нарушение за качеството на водите в питейните язовири.

От 59 проверени язовира 26 са в нарушение за законодателството за строеж в районите на водоемите, обясни регионалният министър Росен Плевнелиев. Проверени са 1461 постройки, от които близо половината - 748, са незаконни и на собствениците им са съставени актове за нарушение. 140 постройки пък са с прекратено производство, тоест собствениците им са представили актове за строеж на обектите и са ги узаконили.

По-голямата част от заповедите за събаряне се обжалват. Водач в класацията на язовирите с най-много незаконни обекти е язовир "Ивайловград", където от общо 195 проверени обекти 169 са със заповеди за премахване, посочи министърът.

101 от заповедите обаче се обжалват от собствениците. 136 от постройките са вили, едноетажни и двуетажни сгради, басейни, гаражи, кейове и барбекюта. Част от постройките са съборени от техните собственици.

Росен Плевнелиев обясни, че ще бъде обезпечена финансово Дирекцията за национален строителен контрол, за да извърши премахване на незаконните сгради.

Министрите Нона Караджова и Росен Плевнелиев изнесоха резултатите от проверките на съвместна пресконференция в местността "Щъркелово гнездо" край язовир „Искър".