Марката Prestige на "Булгартабак" e най-често срещаната контрабандна цигара в Турция. Това сочат данни на комисията за разследване на финансови престъпления в страната, съобщава Hurriyet.

Турските власти отчитат огромно увеличение на контрабандата на цигари в страната. Тютюневите изделия идват от Грузия, Северен Ирак и България, като големи суми пари се прехвърлят от източните части на Турция към Истанбул, следвайки пътя на контрабандата. Счита се, че в престъпната дейност е намесена и Кюрдската работническа партия - ПКК.

"Булгартабак" продава цигарите си под марката Prestigе на компанията Salam Faraj Kader в Северен Ирак.

След това те пристигат в пристанището Мерсин в Турция, с посредничеството на базираната в Арбил Eagle Group.

Според турските власти, фирмата-посредник е участвала и в прехвърлянето на пари чрез европейските клонове на ПКК към кадрите им в Северен Ирак.

Останалата част от контрабандните цигари влизат по суша през източните и югоизточни граници на Турция.

Парите от тази дейност се изпират чрез няколко обменни бюра в Истанбул и източната провинция Агръ.

Според докладите, в Ирак са били създадени две фирми за контрабанда на цигари под имената на Т.А.А. и D.S.F., със сериозни несъответствия между обема на търговията и собствения капитал на тези дружества. T.A.A. е получавала от Турция суми, които са били по-високи, отколкото всъщност е било дължимо за изнесените стоки.

Сумата от 500 милиона турски лири /294 млн. лв./ е била прехвърлена от Агръ в Истанбул, и след това изтеглена в брой от обменно бюро.