Месец май е бил най-топлият на Земята, откакто се регистрират данни за температурите от 1880 г., сочи анализ на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

През май средната температура на въздуха над сушата и океаните е достигнала 15.54 градуса по Целзий, което е с 0.74 градуса над средните стойности за ХХ век, предава BBC.

Месецът е бил също 39-ият пореден май и 351-ият месец, в който глобалната температура е над средните стойности за ХХ век. За последен път температурата през май е била под средните стойности за миналия век през 1976 г.

Нека поясним, че повишаването на средните температури не означава просто по-топло време, а по-динамични и непредвидими климатични условия. Топлината е вид енергия и тя дава допълнителна сила на климатичните процеси.

Така повишаването на средните глобални температури води до по-силни бури, по-тежки засушавания, по-обилни валежи.

Друг анализ, поръчан от правителството на САЩ, в чието изготвяне са участвали Майкъл Блумбърг, Хенри Полсън и Тим Щайер, сочи, че годишните загуби от урагани и други крайбрежни бури само в САЩ ще възлизат средно на 35 млрд. долара през следващите 25 г.

В същото време продукцията на зърнени култури ще намалее с 14%, а общите разходи за електрическа енергия, движени от климатичните аномалии, като екстрени горещини, ще нараснат с до 12 млрд. долара годишно, пише Reuters.

Загубите за икономиката на САЩ от глобалното затопляне могат да достигнат стотици милиарди долари.

До средата на века крайбрежни имоти на стойност между 66 и 106 млрд. долара ще се озоват под морското равнище.