Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов посъветва българските потребители да търсят краставици родно производство. „В момента е сезонът на българските краставици, които категорично не са заразени с абсолютно нищо. Ние ги следим стриктно заради пестицидите, но покрай пестицидите, изследваме и микроорганизмите, няма ешерихия коли“, категоричен бе министърът пред bTV. Той припомни, че последният внос у нас на испански краставици е бил през март.

От Агенцията по безопасност на храните изследват всичко, което е съмнително, лабораториите работят и в почивните дни. Няма наличие на ешерихия коли у нас не само по краставици, а по каквито и да било зеленчуци, допълни Найденов.

Ешерихия коли е бактерията на лошата хигиена. При краставиците става въпрос за външно замърсяване върху кората и няма как да проникне във вътрешността на зеленчука, ако той не е наранен по някакъв начин, обясни министърът. Той посъветва, ако хората не могат да бъдат сигурни дали краставиците са родно производство или внос, въпреки че търговците са длъжни да отбелязват произхода на зеленчуците, краставиците да се измиват обилно и дори да се белят.

Днес на извънредно заседание се събира постоянният комитет за защита на потребителите, за да се разгледат данните до момента за заразените испански краставици и Европейската комисия да се произнесе, обясни министър Найденов.

Миналата седмица ЕК обяви тревога след като заразени с ешерихия коли краставици доведоха до смъртта на хора в Германия. Заразата плъзна из Европа. За подозрителни случаи като тези във Федералната република бе съобщено и във Франция, Великобритания, Австрия, Холандия, Дания и Швеция. Говорител на Европейската комисия съобщи, че краставиците с ешерихия коли идват от два парника в Испания, водата и почвата на които се изследват, за да се установи дали те са източникът на заразата.