Ще има конкретни наказателни постановления за нарушенията на електроразпределителните дружества, установени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ след направената проверка. За всяко конкретно нарушение ще направим преценка на икономическия ефект, който има, така че ще са различни наказанията, каза председателят на комисията.

Вчера са разгледани възраженията на трите електроразпределителни дружества по констативните протоколи на ДКЕВР. От комисията са определили нарушения, които според тях са лесно доказуеми и няма да паднат в съда. Има и по-трудно доказуеми, но от ДКЕВР ще издадат наказателни постановления и за двете групи.

Приета е определена политика от предишното ръководство на Националната електрическа компания /НЕК/ за приоритетно финансиране на нови енергийни източници /хидровъзел Цанков камък и АЕЦ Белене/ и тази политика се е отразила косвено, за да се получат авариите през лятото по Черноморието, е изводът от проверката в компанията. По думите на Семерджиев, става дума за определена политика, не за пряко нарушаване на лицензията.

Регулаторът няма да санкционира НЕК „в минало време”, но ще следи в бъдеще да се вземат мерки. Ако проблемите не бъдат отстранени, ще имаме пълното основание да ги накажем, заяви Семерджиев.

ДКЕВР продължава да счита, че не са обосновани таксите на електроразпределителните дружества за включване на абонати към ел. мрежата след изключване заради неплатена сметка за ток. Така наречените допълнителни услуги не се контролират от ДКЕВР, но когато се предоставят монополно, въпросът може да се реши законодателно. Фокус