Миналата седмица министърът на финансите Симеон Дянков съобщи, че до края на мандата на кабинета Данък добавена стойност /ДДС/ ще бъде плавно свален до 16%. Партията на Иван Костов пък обави, че разработва антикризисна програма. Вчера пък се проведе дискусията „България – накъде след кризата”, организирана от президента Георги Първанов.

Безспорно, кризата е тема № 1 в България от няколко месеца насам, макар и властта да се позабави с предприемането на ясни мерки за намаляване на негативните ефекти върху икономиката ни. Няма консенсус по въпроса кое е най-добре да се напави възможно най-спешно, за да се облекчат и хората, и бизнеса и повече свободни пари да останат на тяхно разположение.

Затова и миналата седмица попитахме Вас, нашите читатели, какви са най-реалистичните мерки, които могат да се предприемат в условията на криза.

Най-много от участниците в анкетата на DarikFinance.bg - 45%, са отчели високия данък „труд” и смятат, че осигуровките трябва да се свалят с 4 на сто. 26% от отговорилите пък смятат, че осигуровките трябва да се намалят с 2%, а ДДС – с 1%.

Близо една трета от гласувалите в анкетата подкрепят идеята за намаляването на ДДС. 15% от тях, обаче, са за рязко сваляне на данъка до 18 на сто, а 14% смятат, че е най-добре да има плавно понижение с 0.5% на шест месеца.