Данъчните пускат персонален идентификационен код, с който гражданите и фирмите ще могат да правят справки в електронната система, без да имат електронен подпис. Експертът от НАП Боряна Георгиева обясни, че с този код лицата ще могат да проверят дали работодателят им е регистрирал трудов договор, с каква продължителност на работния ден и на каква сума плащат осигуровки. Данъчните не изключиха възможността „някой да остане изненадан, ако се окаже, че работи от години на 4-часов работен ден". Това означава, че този човек ще трябва да работи много големи трудности, ако иска да се пенсионира.

Персоналният идентификационен код ще се издава безплатно в центровете на НАП, но трябва съответният човек да присъства лично. Негово задължение е да пази кода си, защото той ще дава достъп до множество данни.

„С такъв код човекът ще може да влезе заедно с неговия идентификатор – бил той БУЛСТАТ или ЕГН – и да получи информация за това например дали неговият работодател действително е декларирал трудов договор пред НАП, дали е посочено, че е на четири часа, на осем часа, на каква сума. Така че човек може да си проверява тази информация, може да сезира приходната агенция и съответно ние да правим проверки при фирмите, които не са подали необходимата информация", каза Георгиева. Тя допълни, се същото се отнася и за осигурителния доход на хората, тъй като това е основата за ползване след това на редица обезщетения, които предоставя НОИ.

Новост в данъчната кампания тази година е, че хората, които са сменили работодателя си през 2011 г. или към края на годината са били безработни, не се налага да подават декларации за доходите върху физическите лица. Ако някой иска да ползва данъчно облекчение, той трябва да правил прилежно авансовите плащания на данъка в срок.

Важно за хората е, че ако не са получавали доходи през годината или доходи, които са различни от трудовите, тоест нямат задължения да подават декларация, но през годината са давали или ползвали заеми, които са различни от банкови, също следва да подадат декларацията. В декларацията се записва размерът на заема, а условията са да е ползван или отпуснат заем през 2011 година в размер над 10 000 лв. и част от този заем да не е погасен до края на годината или за пет години назад размерът да е над 40 000 лв.

Подаването на декларациите и плащането на данъка върху доходите на физическите лица трябва да стане до 2 май. Ако това стане по електронен път, лицата имат право на 5 процента облекчение. Същият е размерът на облекчението и ако декларациите са подадени на хартия – в клон на НАП или по пощата, до 10 февруари.