Националната агенция за приходите вече проверява договорите на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.ОN и ЕVN за външни услуги, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Според разпространени в публичното пространство данни от регулаторния одит в трите дружества - компаниите, регистрирани у нас, са плащали стотици евро на час за консултантски и други услуги на фирмите-майки в Чехия, Германия и Австрия. Съмненията са, че по този начин те са източвали печалбата си. Симеон Дянков обясни, че ако има нарушения, данъчните ще ги установят.

Разбира се, че могат да засекат, това им е работата. Каквото намерят, ако намерят някакви нарушения, разбира се, може и да се възстановява. Точно затова НАП трябва да влезе да разгледа всички тези договори, какво е плащано и да се свърши работата, каза Дянков и допълни, че данъчните „вече са влезли да ги разглеждат".

Според финансовия министър 600 лева на час за регулаторни услуги - толкова, колкото според все още неофициалните данни е взимала шапката на компанията ЧЕЗ от българските си дъщерни дружества, - е много висока сума за българските стандарти. Доста добро заплащане, да. Особено за България. И за Европа е доста високо, коментира министър Дянков.

Симеон Дянков уточни, че от Националната агенция за приходите ще съобщят кога ще бъдат готови с прегледа на договорите на електроразпределителните дружества.