Сагата около фирма Автомагистрали Черно море и неизплатените пари за изграждането на третокласния път в община Каолиново от пътната агенция продължава. На среща с представители на синдикатите, ръководството на шуменската фирма и представители на различни държавни институции, инженер Янко Янков, изпълнителен директор на НАПИ, припомни отново, че Автомагистрали Черно море е започнала строителни дейности без да има потвърдено финансиране по ОПРР. Нещо повече той отбеляза, че  фирмата е единствената от общо 21, които са започнали работа по обекта, преди парите да са били осигурени. Само съдебно решение може да ме накара да подпиша какъвто и да е документ, бе категоричен шефа на пътната агенция. Той уточни, че НАПИ има задължения от 100 млн. лв. към различни фирми от миналата година. Няма да е честно да платя само тези 13 млн. лв., коментира още инж. Янков. Посочено бе, че ще се търси политическо решение на проблема. С него е ангажиран и министърът на финансите Пламен Орешарски. Темата ще бъде поставена и на вниманието на премиера Сергей Станишев и вицепремиера Меглена Плугчиева.

Припомняме, че от фирма Автомагистрали Черно море настояват да им бъдат изплатени 13 млн. лв. за строителните дейности, извършени по третокласен път в община Каолиново, който е трябвало да бъде финансиран по ОП Регионално развитие. На 23 март над 650 работници от фирмата протестираха пред Областна управа-Шумен заради това, че от 4 месеца не са получавали заплати.

С писмо пътната агенция е уведомила всички фирми, включително и Автомагистрали Черно море, че през октомври 2008 г. финансирането на обектите по тази програма не е било утвърдено. Въпреки това фирма Автомагистрали Черно море започва изграждането на третокласния път, въпреки че в договора е имало изрично условие, че той влиза в сила, едва след като се осигури финансиране по оперативната програма. На това основание Иван Атанасов, шеф на Надзорния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, прекратява всички договори, които не са влезли в сила.

Оказва се обаче, че Автомагистрали Черно море е получила неправомерно разрешение за ремонта на третокласния път от служител на Областно пътно управление – Шумен, който е бил уволнен заради това. От фирмата уточниха, че са получили заповед за стартиране на ремонтите през месец април, а дейностите са започнали през месец май. Автомагистрали Черно море са били предупредени за липсата на финансова обезпеченост на програмата през октомври, но тогава обекта е бил на довършителен етап.

Работниците в Автомагистрали Черно море остават в стачна готовност,  съобщи синдикалният лидер във фирмата Господин Янков след срещата в централата на КНСБ. Той подчерта, че зaсега работниците са се отказали от намерението си да блокират автомагистрала Хемус. Ще изчакаме най-много три дни и, ако до тогава проблемът не бъде решен, ще пристъпим към активни протестни действия, каза Господин Янков. Според него, на днешната среща се е стигнало до мнението, че трябва да бъде търсено политическо решение на проблема във фирмата.