Седемдесет болници ще бъдат закрити у нас. Това стана ясно след работната среща на представители на Центъра за защита права в здравеопазването (ЦЗПЗ) и управители на лечебните заведения с ръководството на Министерството на здравеопазването, предаде БГНЕС.

В петък, 22 октомври бе обнародвана новата наредба № 49 за основните изисквания, на които трябва да отговарят лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи. В чл. 5 на наредбата се въвежда изискване за минимален брой легла за функционирането на една болница. В същото време срокът, в който това изискване трябва да бъде изпълнено, изтича на 31 октомври 2010 година.

"Комунизмът се върна в България. Аз съм инвестирал милиони в болницата и изведнъж се появява един Уго Чавес и връща комунизма". Така определи решението за затварянето на близо 70 болници, по-голяма част от които частни, директорът на СХБАЛ "Св. Богородица" д-р Николай Болтаджиев.

„Виждам една национализация, за да няма качество", възмущава се д-р Болтаджиев. Министър-председателят Бойко Борисов връща комунизма и ликвидира интелигенцията по този начин, смята още той. Ощетените са решени да оспорват Наредбата в съда и да съдят здравния министър проф. Стефан Константинов.

Председателят на Федерация "Български пациентски форум" Теодора Захариева от своя страна обясни, че закриването на болниците се прави, защото Министерството на здравеопазването смята, че така ще има по-добра пазарност. "Единственото ми обяснение е да се ликвидира конкуренцията на държавните болници", недоумява Захариева.

Предложено на зам.-министъра на здравеопазването д-р Зортев да се даде отсрочка от една година, за да имат време директорите да преструктурират болниците си. "Убедена съм, че ако се мисли държавнически, наредбата ще бъде отменена от Административния съд", заключи Теодора Захариева.

Д-р Болтаджиев бе категоричен, че ще подаде жалба до прокуратурата срещу решението на здравния министър проф. Стефан Константинов. От частните болници, които няма да бъдат закрити, са "Доверие" и "Токуда", защото имат много легла по здравна карта. Останалите болници се закриват от следващия месец, защото не изпълняват основните изискванията на обнародваната наредба №49 за минимален брой легла – 30. Всички останали директори на болници, които ще се закрият, бяха категорични, че имат право на своето съществуване и това решение е тип национализация.