След снощната обсада на парламента пред управляващите има само три стъпки за бързо реагиране, се посочва в позиция на партия НДСВ. Трите стъпки са следните:

- силна намеса на президента, който да проведе спешни разговори и с управляващите, и с протестиращите;
- премиерът да насрочи дата на оставката на кабинета си още днес;
- парламентът да направи три промени в Изборния кодекс за един ден: преференциални листи без праг, за да има мажоритарен избор, прочистване на избирателните списъци, изборна администрация без квоти.

Случващото се е позната история от 1997 г. И пак с БСП основен герой. А специално на партиите в парламента и на правителството припомняме една арабска поговорка: Най-глух е този, който не иска да чуе. Тогава глухият да си отива! Заедно с него да си върви и този, който го води за ръка. Сега трябва да говори българският народ. Нека хората кажат тежката си дума – с вота си пред урните, призовават жълтите.

НДСВ остро осъжда насилието над протестиращите от страна на български полицаи. Критика се отправя и към хората, които хвърляха камъни.

Не смятаме, че има смисъл от удължаване на политическата агония и от рушенето на устоите на държавността, пише още в позицията на партията.