Покупката на кола на лизинг е по-изгодна спрямо миналата година

 

автор: Емил ГЬОРЕВ
в.Капитал

Тригодишен лизинг с нула процента лихва за целия период на изплащане". Рекламните послания като това вече не красят витрините само на магазините за бяла и черна техника. При такива примамливи условия можете да се сдобиете и с цял, чисто нов автомобил. И това е само една от промоциите на нови коли, предлагани с голяма отстъпка и много изгоден лизингов план. 
Преди да се затичате с няколко хиляди лева за първоначална вноска трябва добре да прецените наистина ли можете да си позволите тази покупка.

На пазара сега

С бума на промоциите на нови и малко употребявани автомобили на мнозина вероятно им се е приискало да сменят старата и поръждясала таратайка с нов и лъскав автомобил. При това на много прилична цена. Точно сега офертите са изгодни, защото търсенето на автомобили спадна заради кризата и за да стимулират продажбите, вносителите свалиха цените.

За купувача големият проблем обикновено идва с намирането на необходимите средства. Затова и повечето представители на автомобилните производители разполагат със свои лизингови компании или работят в тясно сътрудничество с едно или няколко специализирани дружества.

От една страна, офертите за автомобили са по-изгодни, но от друга - лизинговите схеми често носят значително по-високо оскъпяванане в сравнение с година-две по-рано. Кризата във финансовия свят нямаше как да не се отрази и на лизинговите компании. Тази година, макар и не така осезаемо както при банковите заеми, много от тях позатегнаха условията в опит да намалят риска пред себе си. Използваните инструменти са стандартните за този тип бизнес - малко по-високи лихви, по-голямо самоучастие от страна на клиента и, разбира се, далеч по-обстоен анализ на риска, преди да бъде одобрен. "Малко по-внимателно разглеждаме апликациите по отношение на работно място и тип бизнес, но като цяло нямаме кой знае колко завишени изисквания", поясни  Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на "Ти Би Ай Лизинг".

Най-чувствително се е увеличил годишната лихва. "Спрямо пролетта на миналата година лихвите са 3-4 процентни пункта по-високи", коментира още Гълъбов. Така през тази година офертите на пазара средно са около 9%, като има и различни промоции с 0%.

При покупка на стара кола лихвата е значително по-висока, отколкото при нова, като се срещат и оферти с почти 15% оскъпяване. При някои компании разликата в оскъпяването е с 5-6 процентни пункта. Така един нов автомобил, който сега се продава с отстъпка от 20% например, може да ви струва по-малко, отколкото същият модел, но взет на лизинг преди 1-2 години. Колкото и да са се вдигнали лихвите в момента те не могат да се мерят с двуцифрените отстъпки, които се предлагат за автомобили на склад. "Могат да се срещнат дори и примери на употребявани коли, взети на лизинг преди година, чиято остатъчна стойност е по-висока отколкото сегашната цена на същия нов автомобил", коментира Янислав Цанков, изпълнителен директор на "Алианц Лизинг България".

Освен лихвите компаниите се застраховат допълнително, като изискват по-високо самоучастие. "Увеличи се първоначалната вноска, като преди беше 10%, а сега е обикновено 20% от стойността на автомобила, като зависи от неговия клас", допълва Гълъбов.

Така например един автомобил среден клас като Ford Mondeo, чиято цена миналата година беше малко над 24.7 хил. евро се предлагаше на лизинг с 9.4% лихва. Сега отстъпката на модела е 20% и цената му е 19.8 хил. евро, а лихвата за периода на промоцията е едва 4%. Подобна е ситуацията и при по-високия клас автомобили като Volvo, където само отстъпка от цената е 14%. Подобни оферти има основно за автомобилите от масовия клас. При луксозните марки няма изостанали количества на склад, затова и липсват промоциите.

За да сте подготвени срещу риска да не може да си позволите лизинговите вноски, е важно да вземете някои

Предпазни мерки

Ако все още не сте си купили автомобил, първото, което трябва да направите по съвет на експертите, е да разчертаете бюджета си поне за следващата година. Ако решите, че ще купувате, не пропускайте да изчетете внимателно текстовете с дребен шрифт от офертата на лизинговата компания. Пресметнете и допълнителните разходи освен лихвата. Някои компании например ви начисляват по-високи административни такси, свързани с управлението и обслужването на лизинга за сметка на по-ниските и примамливи лихви. Застраховките също могат да се окажат нелеко бреме, без което обаче не може. Ако си купувате нов автомобил, се опитайте да договорите автокаското ви да е фиксиран процент от пазарната оценка на колата за всичките години на лизинга, защото практиката е той да расте с остаряването на колата.

Когато кандидатствате за финансиране през лизингово дружество, обикновено ви изискват куп документи, върху които пресмятат какви условия могат да ви предложат. Наред с дохода, на който се осигурявате, кредитната ви история и пр. се оказва, че компаниите взимат предвид и други на пръв поглед малки подробности, от които ефектът върху условията накрая може да е значителен. Например важно е семейното положение, като на женените клиенти се гледа като по-нискорискови, защото се счита, че половинката може да помогне при нужда.

"Моментът за смяна на старата кола с по-нова не е лош. Просто всеки трябва да прецени внимателно дали може да си го позволи", съветва Гълъбов. А преценката вече е нещо строго субективно. Още по-трудно е решението в несигурни икономически времена, когато нямате никаква гаранция, че утре няма да ви се случи най-лошото, дори и да останете временно без доходи.

Капитал