Разрушената атомна централа Фукушима е отговорна за най-голямото изхвърляне на радиоактивен материал в океана в историята на планетата, гласи водещата новина на финансовия сайт Bloomberg.

Според френския Институт за ядрена безопасност, количеството радиоактивен цезий, попаднал в океана след аварията на АЕЦ Фукушима I, е 20 пъти над данните, оповестени от компанията оператор Tokyo Electric Power.

Това е второто изследване в рамките на последната седмица, което подлага на съмнение оценките на японското правителство и оператора на централата. Други учени твърдят, че изпуснатата в атмосферата радиация е двойно над показанията на Tepco.

Аварията във Фукушима еднозначно се определя като най-страшната след Чернобил през 1986 г.

Изследването на френския институт твърди, че в океана с постъпили 27 000 терабекерела цезий 137. Говорителят на Tepco не е пожелал да коментира това измерване.

Цезий 137 има период на полуразпад от 30 години и затова представлява заплаха за здравето на населението. Един терабекерел се равнява на 1 милион по 1 милион бекерела. Един бекерел представлява един радиоактивен разпад за секунда.

Според Световната ядрена асоциация, ядреното излъчване може да увреди човешките клетки и ДНК. Ако хора бъдат изложени продължително време на радиация, те могат да развият левкемия и други форми на рак.

Трите стопени реактора и поне единият повреден резервоар за отработено гориво са емитирали 35 800 терабекерела цезий 137 в атмосферата, твърди изследване, публикувано в Списанието за атмосферна физика и химия. Според японския ядрен регулатор обаче, емисиите цезий 137 са били 15 000 терабекерела.

Оценката в списанието определя изхвърлената от Фукушима радиация на 42% от количеството, постъпило в атмосферата след Чернобил.