Фалитът на НЕК е неизбежен, абсурдно е държавата да се прави на предприемач, а прегръдките между бизнесмени и политици са неморални и вредни. Това коментира председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев в интервю за БНР.

"НЕК е пред неизбежен фалит - ако не след 3, след пет години. Не може всяка година да генерираш 1.2 милиарда лева дефицит и да не фалираш, няма такава аритметика. Но след 5 години НЕК ще има нулева ликвидационна стойност и ще бъде продадена като "Кремиковци" - за 1 лев. А сега може да бъде намерен добър инвеститор. Със сигурност по света има добри енергийни компании", посочи Дончев. По думите му в България има енергийна мафия, защото енергетиката е държавна, шише "Сега".

"Ако не е държавна, не може да се случват всички тези далавери, които се случват пред очите ни. В Америка няма нито един долар държавна инвестиция в енергетиката. И енергетиката в Америка е добре функционираща", обясни предприемачът.

"Ние точно като Тодор Живков на всеки конгрес отчитаме колко много неща сме построили. Не е функция и не е отговорност на държавата да строи каквото и да било. Тя не трябва да строи, а трябва да защитава построеното от други, от другите български граждани", убеден е Дончев.