НЕК атакува консултанта на "Белене" с иск за над 800 млн. лв. Задлъжнялата държавна компания вече е внесла съдебна такса от 33 млн. лв. за делото срещу "Уорли Парсънс".

Националната електрическа компания е завела две дела срещу консултанта по проекта за нова ядрена централа. Първото е за 831.7 млн. лв., а второто за 19.5 млн. лв., става ясно от системата на Софийския градски съд, съобщава "Капитал".

При тежкото финансово състояние на компанията и многото неплатени фактури към производители на електроенергия сумата, която НЕК е внесла за завеждане на делото, е направо стряскаща.

Причината за гигантското дело е, че НЕК опитва да действа превантивно срещу някогашния си консултант.

Според източници от енергийния сектор "Уорли Парсънс" се готви да се обърне към международен арбитраж заради прекратения договор, затова държавната компания опитва превантивно да докаже, че контрактът между тях е недействителен.

Основанията за нововъзникналия съдебен спор вероятно се коренят в останалите неизяснени дълго време отношения между НЕК и "Уорли Парсънс", която беше архитект-инженер и консултант по строителния надзор на проекта "Белене".

Въпреки политическото решение за спирането на АЕЦ "Белене", което беше взето още през март 2012 г., дейностите и съответно плащанията по проекта приключиха много по-късно.

Реално договорът между НЕК и "Уорли Парсънс" беше прекратен едностранно от държавната компания едва през октомври 2013 г., като така и не стана ясно каква част от него е била изплатена. Общата стойност на консултантските услуги на "Уорли Парсънс" по договора се изчисляваше на над 400 млн. евро, колкото е и искът, заведен от НЕК.

Богомил Манчев, собственик на "Риск инженеринг", която е подизпълнител на "Уорли Парсънс", беше обяснил преди време, че от началото на 2008 г. до май 2011 г. НЕК е плащала за консултантските услуги по 6 млн. евро месечно.