Въпреки дълговата криза на еврозоната, германските предприятия са успели да изнесат значително повече продукция през септември, отколкото анализаторите очакваха. Особено силен е ръстът на германския износ за страните от еврозоната.

Общия размер на германския септемврийски износ е 95 млрд. евро, +0.9% повече по сравнение с август и 10.5% спрямо септември 2010 г., по данни на статистическия институт на ФРГ.

Очакванията бяха износът да се свие спрямо августовските нива, заради икономическите затруднения на основните търговски партньори на Германия. Но нещата се развиват по противоположен начин: за еврозоната износът на Германия отчита 11.5% ръст, докато за страните извън ЕС износът нараства с 10.1%.

Общо износът на ФРГ за страните от Европейския съюз достигна 56.6 млрд. евро.

Вносът на Германия през септември възлиза на 77.6 млрд. евро, което е 11.6% ръст на годишна база и 0.8% спад на месечна.

Търговският излишък на Германия през септември е 15.3 млрд. евро.

Но оптимизмът не е силната страна на икономистите. Перспективите за края на 2011 и началото на 2012 г. били много по-слаби. Търсенето от чужбина щяло да спадне и най-сетне и фирмите в Германия щели да изпитат последиците от дълговата криза на Юга.

Причина за това заключение са намалелите поръчки в германската индустрия. През септември те спадат за трети пореден месец, този път с 4.3%. А поръчките от еврозоната към Германия са се свили с 12.1%.

Преди негативните ефекти да се проявят наяве, германската икономика се е настроила за рекорди: за пръв път през 2011 г. износът да премине летвата 1 трилион евро. От януари до септември е изнесена германска продукция за 792 млрд. евро, което е с 13.5% повече от предходната година./ Spiegel