В навечерието на 59-ата си годишнина - 5 ноември, "Неохим" АД - Димитровград пусна производствените си мощности след шестмесечен ремонт и навлезе в нормален работен цикъл, съобщиха от пресслужбата на комбината. Реално на денонощие вече се добиват около 2000 т амониев нитрат.

Над 7 млн. лв. бяха инвестирани в продължилия 6-месечен мащабен капитален ремонт. В азотно-торовия комплекс на завода влязоха в действие много технически нововъведения, бяха извършени и сериозни ремонтно-възстановителни работи. Те ще гарантират много по-надеждна, ефективна и с по-ниска енергоемкост експлоатация на мощностите. За разлика от предишни години, ремонтът бе извършен преимуществено със собствени сили и с минимално участие на външни фирми поради предприетите антикризисни мерки във фирмата.

Две са големите технически промени. Напълно беше завършена автоматизираната система за управление в цеха за производство на амоняк, което доведе до изключително прецизно водене на технологичния режим и до надеждна противоаварийна защита.

Въведена в действие беше и уникална за химическата индустрия технологична схема, която позволява да се произвежда, макар и в ограничени количества, амониев нитрат с 43-процентна азотна киселина, а не с обичайната - 60-процентна концентрация. При това без да се влошава качеството на продукта.

Схемата "развързва ръцете" на дружеството да произвежда по около 700 т амониева селитра за 24 часа, дори когато мощностите са спрени за ремонт през неактивния торов сезон или при евентуални аварийни ситуации в големите цехове на азотно-торовия комплекс.

Неохим“ АД отчете загуба за първите девет месеца на тази година в размер на 7.998 млн. лв., спрямо 16.779 млн. лв. отрицателен финансов резултат година по-рано, сочи публикуваният счетоводен отчет на дружеството. Намалението на загубата е с 52 на сто на годишна база.

След успешното пускане на мощностите се очаква тази загуба постепенно да намалява, тъй като има индикации за повишено търсене на амониев нитрат на нашия и международните пазари при изгодни за производителите цени.