Страховете от независимост на Шотландия, нещо, което само преди една година се смяташе за немислимо, притесняват силно инвеститорите в Европа.

През последните дни от Великобритания изтичат капитали и този отлив се ускорява с нарастването на вероятността шотландците да кажат "да" на излизането от Обединеното кралство.

Паундът поевтиня с над 6% през последните 2 месеца и единственото, което предпазва британската валута от спад днес е изказване на Управителя на Банката на Англия, който даде ясен сигнал, че затягането на нейната парична политика ще започне през първото тримесечие на 2015 г. Обичайно такава новина щеше да повдигне рязко паунда, но днес той поскъпва само с 0.04%, до 1.6113 долара.

Междувременно говорителката на Европейската комисия, Пиа Хансен предупреди, че ако на референдума на 18 септември Шотландия бъде провъзгласена за независима, тя ще трябва кандидатства по установения ред за членство в ЕС. Т.е. напускайки Обединеното кралство шотландците ще излязат и от Европейския съюз.

Но инвеститорите се притесняват далеч повече от възможността след шотландците и англичаните да излязат от ЕС след изборите догодина.

"Великобритания изглежда все по-отделена", коментират анализатори от Societe Generale и отчитат рязък спад на нетните финансови потоци към британските фондове. Според тях ако Шотландия каже "да" на независимостта, "Обединеното кралство може да се откъсне от Европейския съюз".