От догодина всички родени след 1980 година да имат право на избор – дали да се осигуряват за пенсия в НОИ или в частни пенсионни фондове. Предложението е на НДСВ и беше лансирано от председателя на партията Христина Христова. Жълтите се обявиха срещу каквато и да е национализация в страната и призоваха за реален старт на пенсионната реформа. Според НДСВ намеренията на правителство за частична национализация на професионалните пенсионни фондове се отразява особено негативно не само върху борсата, но и върху потенциалните инвеститори.

Опитът за макар и малка нациоализация на частните професионални фондове е посегателство върху частната собственост и гражданските права, беше категорична Христина Христова, която призова премиерът да не допуска каквато и да е национализация. „Малка национализация, но тя означава голяма загуба на доверие. Каква е гаранцията, че оттук нататък няма да се национализират и други лични финанси. Ние задаваме въпрос на премиера Борисов накъде той води България – към развитите държави с респект към частната собственост или някъде, където се национализира, където богатите се наказват и където синдикатите командват парада”, каза тя.

Николай Василев очерта влиянието на казуса с частните фондове върху фондовата борса.

„Това е графиката на SOFIX от края на лятото миналата година до днес – това е един склон, по който могат да се карат ски надолу. По нашия анализ България е на второ място в света по най-голям спад на борсата за последната година. На първо място е Гърция, която беше на границата на финансовата смърт”, коментира Василев и допълни: „Само за последните две седмици пазарът падна с 15 процента. В САЩ, за да падне пазарът с 15 на сто, сигурно трябва да има много голяма война”.

Според бившият финансов министър Милен Велчев дали ще бъде направена малка национализация, като се вземат 100 млн. лева, или голяма национализация и в двата варианта парите ще влязат еднократно в бюджета и ще бъдат отчетени като по-високи приходи. За сметка обаче на инвеститорите. „Вероятно инвеститорите са започнали или скоро ще започнат да си говорят за това как да инвестираш в България е все едно да си купиш фабрика на 8-ми септември”, каза Велчев.

Последните решения на властта, свързани с пенсиите на категорийните работници и Николай Василев, и Милен Велчев сравниха с комунистическата реторика.

„Прочетох реториката от последната седмица. Всъщност комунизмът какво е, дефиницията не е ли тази – „всеки работи според възможностите си, всеки получава според потребностите и т.н.”. И ако ние с вас плащаме изобщо осигуровки, значи сме много глупави. В момента реториката за мен е комунистическа. Аз отдавна не бях го виждал това. По времето на Виденов имаше подобни коментари от рода на „чорбаджиите-изедници” и т.н. – ами то няма голяма разлика”, обясни Василев.

От своя страна Милен Велчев коментира: „Недвусмисленият сигнал към всички е: „Излизайте от белия сектор, спирайте да плащате осигуровки и държавата ще се погрижи за вас!”