И аз искам да се ориентирам откъде излизат тези цифри в пространството и защо опозицията задава въпроси, които не задава като сума. Това каза пред БНТ д-р Нели Нешева, управител на НЗОК.

"319 млн. лева възникнаха още от идването на министър Борисова, след това отпаднаха тези 319 млн. лева, дойде моментът на отчета на касата, дойдоха други цифри. Ще има официално представяне в парламента на бюджета на НЗОК за 2009 година. Ще дам бюджетно изчерпателен отговор къде са тези пари в момента. Тези пари не са изчезнали, има преместени в едно перо, в друго перо", допълни Нешева.

"Искам, когато се говори за изчезнали пари, да се казва: в бюджета на НЗОК на еди коя си страница и т.н. има изчезнали пари", допълни Нешева. "Парите не изчезват. Аз съм лекар, когато се прави разчет на бюджета има приходи, разходи, резерв. За всяка една цифра ще има точно обяснение и това ще бъде пред парламента. Бюджетът се прави с определени законови основания. Когато няма разпределение в средствата напред в разхода, тогава се използва оперативния резерв. Средствата са били разпределени и гласувани от надзорен съвет. След като са били гласувани, затова не е било необходимо да се освобождава тази сума от малкия оперативен резерв. Но парите не са изчезнали", категорична бе Нешева, цитирана от БГНЕС.

"Тези 65 млн. лева, които са били обещани, колегите знаят, че не е възможно парите да ги получат на 1-во, 5-то или 10-то число на октомври, трябва да има преразпределение първо в бюджета на касата, те ще постъпят и чак тогава ще бъдат разпределени - надявам се към края на октомври да си получат парите", заяви Нели Нешева.