Голям спад на продажбите при повечето телефони на Nokia засенчи позитивния резултат на смартфоните Lumia през първото тримесечие на тази година. При това от компанията прогнозираха свиване на нормите на печалба, което доведе до поевтиняване на нейните акции с 9.78%.

 

Финландският производител на мобилни телефони също така отчете неочакван спад в продажбите на мрежови услуги в рамките на съвместното си дружество със Siemens, пише Reuters.

 

От Nokia съобщиха, че са продали 5.6 милиона телефона от модела Lumia през първото тримесечие, в сравнение с 4.4 милиона през предходното тримесечие. Но в същото време общите приходи са паднали с 20 на сто на годишна база, до 5.9 млрд. долара, при свиване на продажбите като цяло с 30 на сто спрямо предходното тримесечие.

 

Според Nokia нормата на печалба ще бъде отрицателна, от около 2% през второто тримесечие, надолу от положителна от 0.1% през първите три месеца на годината.

 

Дефицитът идва най-вече от по-евтините мобилни телефони, където, както обемът на продажбите, така и цените на устройствата са по-ниски от очакваното.


Главния изпълнителен директор на
Nokia Стивън Елоп, който беше нает през 2010 г. заяви тогава, че ще трябват около 2 г., за да изведе компанията от кризата, но това все още не се е случило.

 

На този фон има две позитивни новини. Нетният паричен резерв на Nokia е нараснал с близо 100 млн. долара, до 4.5 млрд. долара през първото тримесечие. Освен това загубата от основната дейност е намаляла до 0.02 евро на акция, от 0.08 евро, година по-рано.

 

За сравнение Samsung вероятно е продал около 61.6 милиона смартфона през първото тримесечие, докато Apple е пласирал на пазара 36.9 млн. броя iPhonе.