Шеф нарече компанията си горяща петролна платформа. Всеки, който остане на нея, е обречен да бъде изгорен жив. Ако искате спасение, скочете в ледените води на Северно море и проумейте, че на пазара работят с размах силно конкурентни компании, които грабят пазарни дялове с висока скорост.

Думите са на Стивън Елоп, изпълнителен директор на телефонния гигант, символ на GSM- технологията, Nokia. Те са извадени от дълго електронно писмо, изпратено до служителите в компанията, като достоверността му до този момент не е отречена от финландската компания.

Това, което ни заплашва най-много е операционната система Android на Google и iPhone на Apple. Първият iPhone се появи на пазара през 2007 година, а от тогава до сега ние нямаме продукт, който да е близък до това, което iPhone предлага на потребителите, остър в тона на писмото си е Елоп.

Ние имаме някои брилянтни решения за телефоните си, но те достигат до пазара твърде бавно. Продуктът ни MeeGo трябва обезателно да се появи на пазара до края на 2011 година. Технологията Symbian е твърде тромава, за да отговори на потребителските капризи. Това, което нашите конкуренти ни отнемат, не е просто пазарен дял, а цяла еко система от допълнителни устройства за мобилни апарати. Ако не си сътрудничим с международни играчи, сме обречени, заключава още изпълнителният директор на Nokia.

Нокиа е в бизнеса с мобилните телефони от две десетилетия. Стивън Елоп пък е в Nokia съвсем отскоро, загърбвайки Microsoft заради офертата на телекомуникационния гигант.