Исторически ден за финландската NOKIA е днешният. Най-голямата компания -производител на мобилни телефони загърбва досегашната си операционна система Symbian и пусна първите си два модели смартфони, работещи с Windows.

Моделите са Lumia 800 и Lumia 710. Цените им са високи на фона на останалите конкуренти в неговия клас. В Европа Lumia 800 ще се продава на цена от 420 евро.

Вторият модел е по-евтин и ще се появи на пазара малко по-късно, като цената му ще е около € 270. Най-напред продажбите му ще започнат в Хонконг, Индия, Русия и Тайван.

Американските потребители ще имат възможността да тестват апаратите през първата половина на 2012 година.

Комбинирането на продуктите на финландците с технологията Windows стана възможна след като Стивън Елоп стана изпълнителен директор на Nokia. Неговият проект включва екипирането на телефоните с възможност за 4G комуникация, което означава директна конкуренция с Verizon Wireless в САЩ.

Новите смартфони на Nokia имат функционалността на Nokia N9 с 1.4GHz процесор, 3.7 - инчов тъчскрийн, 8 мегапиксела камера и 16 GB памет. Благодарение на операционната система Windows Phone 7 смартфонът позволява удобна работа с Facebook, Twitter и други често ползвани от потребителите приложения.

Потребителите ще могат да теглят музика на телефона си и да инсталират множество безплатни програми.

От сега поражда въпроси стратегията на компанията да представи продуктите си първо в Европа. Според някои това е продиктувано от хегемонията, която iPhone са наложили в Щатите и устройствата HTC в Азия. Без значение дали това е причината, факт е, че Nokia се връща в състезанието.